RESEPI HOME MADE COKLAT

Tips mencairkan coklat

1. Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering sekiranya bekas tidak kering coklat itu akan bgentel dan pekat. Rugi..!!

2. Suhu hendaklah jgn terlalu tinggi kerana ianya akan hangus (agak2 cair dah laa..)







3. Untuk mencairkan coklat, jerang air sehingga mendidih dlm periuk ke / kuali ke...(asal boleh suda....)
4. buat 'double boil' - masukkan coklat yg telah dipotong kecil2 / dihiris supaya cepat cair dlm satu bekas stainless stell / kaca yg tahan panas....



pastu...double boil lahhh...sampai coklat td cair...tak perlu masuk ape2..tapi ade juga orang letak minyak sayuran ....














5. bile coklat dah cair, masukkan dlm tiub..kalu takde..dlm plastik putih
 ( gunting hujung plastik...ala2 kon gitu.. -tapi lubang kecik lah..sebab x expert kan..kalu dh expert lajuu jee...ehehe
N LASTLY ... sejuk kan (dlm peti ais )..












Selamat berjaya

note :

a. kalu nk wat double kaler, kena masukkan coklat separuh ...bekukan dulu ( nk cepat beku masuk la dlm peti ais jap)...pastu letak la kaler coklat yg lain...

b. Kalu nak letak kacang almond ke..kismis ke..etc..same gak la...letak separuh...tp jgn beku sgt...agak nak beku letak lah kacang td..n pastu letak la coklat warna lain atau terpulang ikut selera korang...

semua diatas adalah basic nk cairkan coklat, pastu pepandai le nk cantikkan..sedapkan..kena buat dulu..baru korang nampak camne nak kreatifkan lagik...

brand coklat yg sedap ...BERYL's ...pakai brand ni lah..seriyess anda x kecewa...dia ada coklat putih..dark choc ..ikut selera korang lah ...

jika korang pakai coklat yang biasa2...macam kat bwh ni..hasilnya coklat td amat memuakkan...lemakkk sgt....jujurnya, xsedap lah......alang2 nak beli untuk makan sefamily, belilah brand BERYL's ...

Congrats to all staff kkbp -terutama yg lelaki - wpun mereka org2 teknikal...tp hehehe..boleh tahan jg



n the best part tang kursus ni...korang sume sporting...paling tak tahan..mold pertama bjaya jd coklat..sume tahan air liur....ehehe.....ape yg penting....? KERJASAMA.......

sekian.....SELAMAT MENCUBA

3 comments:

  1. nak tnya skit...
    coklat tu gna coklat msakan ek ke ad coklatnya??
    tyme double boiler tu ad tmbah ap2 x??
    nak sgt try tp asyk xjadi je...

    ReplyDelete
  2. thanks for info...mmg tgh semangat nk buat coklat nih

    ReplyDelete
  3. sory late to reply...
    guna coklat beryls paling sedasp dan xmuak...
    kalu nak neutral...xyah tambah ape2..kalu nak lagi best..tambah lah perasa cuppucino or mocha...kalu nak kilat..bg lemak sayur..
    hope membantu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nak Beli E-Book

Name:
No. Telefon
Email Address:
Nama E-Book
No. Akaun & Pembayaran melalui Bank ? (Nyatakan nama bank)

This HTML form was created by Freedback.